Tt-stuudio V lennu lõpuetendus
"Kaunitar nõiutud lossis"
17-20. aprill 2024 Kärdla Kultuurikeskuses

 

 

 

20200325 121858

tunniplaan

Kutsu meid esinema

Sa oled siin: PealehtReisidInfoUudisedKäisime Krakovis

Käisime Krakovis

Hiiumaa tantsud Krakovis.


Tiina Tantsustuudios oli sel aastal märtsi kuu väga toimekas ja täis uusi ja toredaid kogemusi. Võiks isegi kasutada väljendit „märts ratastel”. Kõik algas Viljandi Võimlemisfestivaliga 2.-3. märtsil, kus käisid Tt-stuudio III ja IV rühm. Reis kestis kaks päeva. Sellele järgnes samuti kahepäevane reis Koolitantsu piirkondlikku vooru 17.-18. märtsil, mil teistel koolilastel oli juba vaheaeg täies hoos. Sellel reisil käis neli Tt-stuudio rühma. Tagasi jõuti südaöösel, mis ei tähendanud aga kõigi jaoks veel vaheaja algust. Nimelt oli aega kodus olla kaks päeva, mis läksid ettevalmistuste ja proovide tähe all, et siis juba 21. märtsil sõita festivalile iidsesse Poola pealinna, Krakovisse.

 

21. märtsi varahommikul laadis oma kohvrid bussi MTÜ Tantsumajaka esindus koosseisus: Tt-stuudio I ja II rühm (õpetaja Tiina Kaev), III rühma vähendatud koosseis (õpetaja Triin Salin) ja Kärdla Kultuurikeskuse neiduderühm „Hiiu Piigad” (õpetaja Kristiina Vessar), kokku 51 inimest. Algas kuuepäevane sõit, mille sihtkohaks imekaunis Krakov, kus toimus rahvusvaheline laste- ja noortefestival nimega Travellingfestival 2012. Festivali korraldajateks on leedukad ja nimi tuleneb sellest, et kord toimub festival Riia, siis Tallinnas,  Kaunases või Krakovis.

Reisi esimene ja teine päev möödus suuremalt osalt bussi aknast välja vaadates. Ööbisime Kaunases juba tuttavas hotellis, kus peatusime ka 2011. aasta kevadel, kui Birštoneses festivalil käisime. Sõit kulges sujuvalt ja viperusteta, nii et olime Kaunases arvatus varem, mis andis võimaluse sisse põigata Mega nimelisse ostukeskusesse, kus asub hiigelsuur akvaarium, mis on Baltimaade suurim ja üks kümnest suurimast kogu maailmas.  Seda me seal vaatamas käisimegi. End hotelli sisse seadnud, tegime veel ühe väikese jalutuskäigu õhtustel Kaunase tänavatel.

Teisel päeval kõik nii libedalt ei läinud. Poola piiril ootasime tunnikese, et saaks ostetud teemaksu boks ja siis otsustas politsei meid kinni pidada.  Kogu protseduur kestis ka oma pool tundi. Nii me jõudsimegi alles õhtul peale üheksat Krakovi hotelli nimega Krakus. Tore oli aga see, et sõitsime otse kevadesse. Juba Varssavis, kus lõunat sõime, oli tõelist kevade soojust õhus ja joped jäeti kohe heaga bussi.


Reisi kolmandal päeval toimus festival, mis oligi meie peaeesmärk. Hommikul tervitas meid soe päike ja soojad joped jäeti hotelli. Kaasa võtsime kogu esinemiseks vaja mineva kraami, mida oli päris palju. Festival toimus Nowohucka kultuurikeskuses, mis oli üks tüüpiline suur hall lahmakas meenutamaks sotsi aegu. Mitte ei oleks tahtnud end külmade kiviseinte vahele peita, kui õues oli nii soe ja päikseline kevadilm. Siiski ootas meid juba proovilava, mida võib suuruselt võrrelda vast meile tuttava Salme Kultuurikeskuse lavaga. Sel ajal, kui peale proovi oli esinejatel aega end korda seada, toimus koosviibimine õpetajatele. Iga õpetaja tutvustas oma kollektiivi, selle tegemisi ja kodukohta. Vahetati muljeid ja kontakte. Algas festival, mis on ennekõike mõeldud esinejatele endile. Ei ole karm ja akadeemiline. Kui oled oma numbris ära esitanud, siis võid vabalt saali minna ja teisi vaadata.  Tegu on kontserdi vormis festivaliga, mille programm oli väga mitmekesine. Osalema oodatakse alates vokaalansamblitest kuni akrobaatideni välja, kaasa arvatud estraadi- ja rahvatants. Sel korral olid esindatud kõik Baltiriigid ja loomulikult Poola. Sai näha/kuulda akadeemilisemaid lauluansambleid, tantsivaid lauljaid, rahvatantse, show- ja estraadinumbreid. Publik oli soe ja elas kaasa. Igat meie numbrit premeeriti suure aplausi ja hõigetega. Väike tõrvatilk kogu toreduse sisse oli see, et õnnetu kukkumise tagajärjel tuli ühel meie tüdrukul esinemist vaadata saalist. Õnneks polnud vigastus suur ja peale esimest ehmatust tundis ta end juba hästi. Eks tegijal juhtu mõndagi!


Kogu festivali programm jäi esialgu saadud infost lausa mitme tunni võrra lühemaks. Mis sellised suured muudatused sisse tõi, ei tea, aga meie noortele oli see kui rusikas silma auku, sest nüüd sai ette võtta vaata et kõige tähtsama asja, poodlemise. Isegi ostukeskus oli juba mitu kuud tagasi välja valitud, kuhu minna soovitakse. Keerasime siis bussinina kesklinna poole, sest just seal see ostukeskus asuski. Aeg oli siiski piiratud kahe ja poole tunniga, kuna meid oodati hotelli õhtusöögile.

Kohustuslik programm läbitud, olin lisaks festivalile planeerinud lisaväärtuste päeva, et tutvustada noortele natuke imekaunist kuningate linna. Sellele kulus reisi neljas päev, mis oli taas soe ja kevadine, mille üle kõik siiralt rõõmu tundsid.


Alustasime oma ekskursioonide päeva Krakovi kuningalossist Waveli mäel. Ringkäik keskaegses lossis kestis oma kolm tundi, mille jooksul nägime kuninga privaatruume ja ametiruume. Samuti seisime kirikus altari ees, kus krooniti kõik Poola kuningad ja kuningannad. Külastasime ka krüpti, kus kroonitud peade oma igavest und magavad. Nende kõrval on oma viimse puhkepaiga leidnud ka kaks aastat tagasi lennuõnnetuses hukkunud Poola president oma abikaasaga.

Jätkasime oma päeva jalutuskäiguga läbi imeilusa vanalinna, mispeale bussi istusime, et sõita Wielizcka soolakaevandusse, mis asub mõnekümne kilomeetri kaugusel Krakovist. Sadu kilomeetreid tunneleid sügaval maa all, pealegi veel väga tervislik, sest kõik on ümberringi sool. See oli imeline jalutuskäik, mille muutsid veel toredamaks lõbusad giidid. 380 trepiastet laskumist, kaunid saalid, maaalused järved ja soolakirik olid vaatamist väärt. Omaette elamus oli giidide palvel laulu „Sepapoisid”  esiettekanne Hiiumaa neidudekoori esituses imekaunis soolakirikus 101 m sügavusel maapõues. Milline akustika, see oli võimas!

Oligi aeg Krakovis otsa saanud, ees ootas kahepäevapikkune kodutee. Sõit kulges ilma vahejuhtumiteta ja 26. märtsi õhtuks olimegi kodus tagasi. Sõitsime kevadest tagasi talvesse.


Südamesse jäi reisist rahulolutunne ja arvan, et see ei jää viimaseks. Ma pole kunagi varem nii suurele seltskonnale reisi kokku pannud, aga arvan, et seda võib küll õnnestunuks lugeda. Kõik jooksis kui lepase reega.  Ainult järgmine kord peaks vist medõe kaasa võtma, sest terviserikkeid oli omajagu. Noored olid tublid ja asjalikud, mis andis innustust ja julgust ka edaspidi sarnaseid ettevõtmisi plaanida.


Reisi paremale õnnestumisele aitasid kaasa Kärdla Linnavalitsus, MTÜ Hiiumaa Koostöökogu läbi Euroopa Liidu Leader programmi, Hiiumaa Kultuurkapitali ekspertgrupp, MTÜ Tantsumajakas ja Hasartmängumaksu nõukogu.


Pilte reisist:

http://www.pildipood.ee/album/734f03

http://fotoalbum.ee/photos/Tiinu77/sets/1268701

Tiina Kaev

Tt-stuudio õpetaja

EENeti logo      


 
SUSSID! SUSSID!
 
Oleme stuudios  edukalt propageerinud säästlikkuse printsiipi -  SUSSID TEISELE RINGILE. See on väga hästi vastu võetud. Kui Sul on kodus seismas väikeseks jäänud sussid, mida ise enam ei vaja, siis võid tuua need õpetaja Tiina sussikotti, sest kellelgi teisel võib neid vaja minna! Kui sul endal on susse vaja, siis küsi julgelt võimalust sussikotti piiluda, ehk on seal just midagi sinu jaoks! 

eas-sisemin logod-valgel2x1 ver4 hkk leadereesti eu leader hor rgb small kultuurkapital small    ERK

Free business joomla templates